Overgangsalderen er den tid i en kvindes liv, hvor æggestokkenes funktion aftager. Den første fase kaldes perimenopause. Denne periode varer i cirka 10 år, og strækker sig fra de første tegn på nedsat hormonproduktion (f.eks. ændringer i blødningsmønster, hedeture, humørsvingninger) til den sidste menstruation.

Den anden fase kaldes menopausen, hvilket betyder den sidste menstruationsblødning, og defineres først efter 12 blødningsfrie måneder. Den sidste fase er postmenopause, som opstår 12 måneder efter overgangsalderen, og varer resten af kvindens liv. Denne periode er præget af mangel på østrogen, og mange kvinder kan opleve et symptom som f.eks. tørre slimhinder i underlivet, søvnløshed, ledsmerter og en række psykiske symptomer.

Hvad sker der med hormonerne i kroppen?

I overgangsalderen svinger niveauerne af de kvindelige kønshormoner i kroppen. Først falder progesteron-, og derefter østrogenproduktionen, for til sidst at lande permanent på lavere niveauer. Ubalance og hormonmangel kan føre til ubehag. Det er meget individuelt, hvordan problemerne opleves, og hvor længe de varer. Hos 10% af kvinderne varer problemerne i over 10 år.

Hormonerne på rutsjebanetur i overgangsalderen

I overgangsalderen går produktionen af hormoner op og ned.

Generelle klimakterieproblemer

Hedeture og hjertebanken

Det mest almindelige menopausale symptomer er pludselige hedeture. De starter normalt som en følelse af hedestigning i kroppen, og slutter med svedetur.

Søvnforstyrrelser

Mange kvinder i overgangsalderen kan lide af søvnforstyrrelser. Ofte skyldes det de natlige hedeture, der gør det svært at sove.

Humørsvingninger og depression

Nedstemthed, angst og depression er også almindeligt i klimakteriet.

Problemer med led og knogler

Ved østrogenmangel reduceres ledvæsken og leddets elasticitet, hvilket kan forårsage ledsmerter.
Fordi østrogen beskytter knoglerne, kan østrogenmangel også øge risikoen for osteoporose og knoglebrud senere i livet.

Reduceret sexlyst

Overgangsalderen kan have en negativ effekt på lysten til sex. Det kan bl.a. skyldes forstyrret søvn samt fysisk og mental ubalance. Hormonmangel kan også påvirke den seksuelle oplevelse på grund af skrøbelige slimhinder.

LOKAL ØSTROGENMANGEL I UNDERLIVET

Påvirkning af slimhinder

Østrogen påvirker slimhinderne i skeden, urinrøret og blæren. Med lokal østrogenmangel i underlivet bliver disse slimhinder tynde og sprøde, hvilket kan føre til svien, kløe, tørhed og smerter under samleje. Urinvejsinfektioner og urinlækage er også almindeligt.

HVORDAN KAN KLIMAKTERIEPROBLEMER BEHANDLES?

Sund livsstil, motion og sunde kostvaner kan hjælpe med at lindre menopausale symptomer. Men disse ting kan ikke altid erstatte de manglende hormoner.

HORMONBEHANDLING VED ALMINDELIGE KLIMAKTERIEPROBLEMER

Hormonbehandling virker mod svedeture, hedestigninger og andre symptomer på overgangsalderen. Hormonbehandling til generelle menopausale symptomer er på recept, og skal derfor ordineres af en læge.

Østrogenbehandling

Østrogen fås som tabletter eller såkaldte transdermale lægemidler i form af geler, plastre eller spray, der bruges på huden. Transdermal behandling anses i dag for at være den behandlingsmetode, der har den laveste risiko for at forårsage blodpropper, slagtilfælde og sygdomme i galdeblæren.

Hormonbehandling med progesteron

Hvis kvinden stadig har sin livmoder, anbefales det, at hun, ud over østrogenbehandling, supplerer med progesteron. Det skyldes, at østrogen stimulerer væksten i livmoderslimhinden, som kan, hvis den ikke modvirkes af progesteron, øge risikoen for livmoderkræft. Progesteron kan enten tages separat i forbindelse med østrogenbehandling eller som et kombinationspræparat, der også indeholder østrogen.

HORMONBEHANDLING VED LOKAL ØSTROGENMANGEL I UNDERLIVET

Lokalt virkende østrogenpræparater

Med lokalt østrogen kan du behandle den tynde og skrøbelige slimhinde i skeden. Lokalt østrogen afhjælper svien, kløe, tørhed, smerter under samleje og tilbagevendende urinvejsinfektioner og kræver ikke supplerende behandling med progesteron. Til gengæld har den ingen effekt på søvnproblemer, svedeture og hedestigninger. Præparaterne fås som vagitorier, vaginal ring, creme eller vaginaltabletter og de kræver en recept fra lægen.